Aloes w raporcie Alternative Medicine

W 1985 rok- Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute dowiódł, że spożywanie miąższu aloesowego usprawnia trawienie, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę perystaltyki jelit, przeciwdziała grzybiczym infekcjom, kontroluje szczepy bakterii trawiennych, łagodzi procesy zapalne, nadkwaśność, a przy tym wszystkim nie powoduje żadnych skutków ubocznych. 1995 rok- powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. aloesu, , której zadanie polega na inicjowaniu badań naukowych oraz udzielaniu międzynarodowych certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów aloesowych.
Badania , które przeprowadzono w latach 90-tych potwierdziły wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport opublikowany w 1999 roku przez Johna Andersona w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Trudno też pominąć fakt, że już kilkanaście lat temu dostrzeżono liczne zalety kosmetyczne aloesu. Stanowi on ważny składnik kremów nawilżająco-regenerujących, maseczek , które działają zarówno nawilżająco, jak i odżywczo, szamponów oraz odżywek do włosów, a także mydeł. Decydując się na zakup produktów aloesowych trzeba wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20% składników aloesowych .