W 1985 rok- Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute dowiódł, że spożywanie miąższu aloesowego usprawnia trawienie, koi skutki niestrawności, przywraca równowagę
perystaltyki jelit, przeciwdziała grzybiczym infekcjom, kontroluje
szczepy bakterii trawiennych, łagodzi procesy zapalne, nadkwaśność, a
przy tym wszystkim nie powoduje żadnych skutków ubocznych. 1995 rok- powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. aloesu,
, której zadanie polega na inicjowaniu badań naukowych oraz udzielaniu
międzynarodowych certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką
jakość produktów aloesowych.
Badania , które przeprowadzono w latach
90-tych potwierdziły wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport
opublikowany w 1999 roku przez Johna Andersona w czasopiśmie
“Alternative Medicine 3/99”. Trudno też pominąć fakt, że już kilkanaście
lat temu dostrzeżono liczne zalety kosmetyczne aloesu.
Stanowi on ważny składnik kremów nawilżająco-regenerujących, maseczek ,
które działają zarówno nawilżająco, jak i odżywczo, szamponów oraz
odżywek do włosów, a także mydeł. Decydując się na zakup produktów
aloesowych trzeba wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać
przynajmniej 20% składników aloesowych .