Miąższ z aloesu jest pełen wartościowych składników Żeby otrzymać wyciąg z aloe vera w warunkach domowych musisz się bardzo postarać, żeby dokładnie obrać liść ze skórki. Aloina, oraz emodyna umiejscowione są w skórce aloesu. Występują tam nieprzypadkowo. Ich intensywnie gorzki smak i potężne właściwości przeczyszczające chronią byliny aloesu przed dzikimi zwierzętami. Na ludzki organizm aloina i emodyna także działają przeczyszczająco, a w dużych dawkach mogą nawet okazać się groźne. Czasami powodować mogą również reakcje uczuleniowe. Z tego powodu dobry miąższ z aloesu powinien zostać zarówno z emodyny, jak również z aloiny. W tym celu z liścia zdejmuje się skórkę albo filtruje miąższ z całego
liścia za pomocą różnych fizykochemicznych metod. Napój aloesowy, zawierający nieznaczne ilości aloniny i emodyny jest kompletnie bezpieczny w stosowaniu, nawet w dużych ilościach. Aloina oraz emodyna, które wyodrębnia się ze skórki wykorzystuje się do produkcji niektórych medykamentów przeczyszczających oraz antyrakowych. Wszystkie substancje wchodzące w skład miąższ aloesowego posiadają niekwestionowane zdrowotne właściwości. Jednak skomponowane w perfekcyjnych proporcjach oraz właściwie połączone przez naturę współpracują ze sobą oraz działają silnie synergicznie. Oznacza to, że w pełni naturalny kompletny miąższ z aloesu działa szybciej oraz znacznie skuteczniej, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Jak przyjmować napój aloesowy należy zażywać doustnie – 50 ml a zatem 5 łyżek każdego dnia. Dawkę tą można podzielić na 2 albo 3 porcje i pić rano, po południu i wieczorem – najlepiej na godzinę przed jedzeniem. W specyficznych sytuacjach można stosować sok z aloesu prosto na skórę.